Shopping Cart
Your Cart is Empty
Quantity:
Subtotal
Taxes
Shipping
Total
There was an error with PayPalClick here to try again
CelebrateThank you for your business!You should be receiving an order confirmation from Paypal shortly.Exit Shopping Cart

"Denijalova sehara "

poezija za djecu i odrasle


autor: Denijal Dergić

Trnopoljske hair česme

Nikakvu materijalnu korist nikada nisam imao od izgradnje ovih hair česmi (bunareva) nadam se ako Bog da će mi ovo biti upisano u dobra djela...


Negdje, u nekim selima u Bangladešu, za potrebe siromašnih porodica, izgrađeno je za sada 5 hair česmi-pumpi za vodu od mještana Trnopolja.


Neka ime našega mjesta i naše domovine Bosne, svjedoči dobrotu i iskrenost. Molim Allaha, da svaka kap vode, koju popije insan i životinja u ovom selu, bude nadoknađena na najbolji način, amin.

S’ad ibn Ubade, r.a., upitao je Poslanika, s.a.v.s.:“Božiji poslaniče, koja ti je sadaka najdraža?“ Poslanik, s.a.v.s., je odgovorio:“ Voda (iskopati bunar ili dovesti vodu):“ (Ebu Davud).

Prenosi Ebu Hurejre, radijallahu anhu, da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: „Kada čovjek umre, prestaju mu se pisati dobra djela osim troje: trajna sadaka, znanje kojim se ljudi koriste i dobro dijete koje moli za njega!” (Muslim)

Napajanje žednog čovjeka ili životinje vodom uzrokuje praštanje grijeha.

Ebu Hurejre pripovijeda od Allahova Poslanika, s.a.v.s., da je rekao: „Jednom prilikom je neki čovjek išao putem pa ga je spopala velika žeđ. On je sišao u bunar i napio se vode. Kada je izišao iz bunara ugledao je psa kako zbog žeđi liže prašinu. Tada čovjek reče: ‘I ovog psa zadesila je žeđ kao i mene.’ Onda je ponovo sišao u bunar i svoju cipelu napunio vodom, prihvatio je zubima i tako izišao iz bunara i napojio psa. Allah mu se na tome zahvalio i grijehe mu oprostio. Tada ashabi upitaše: ‘Poslaniče, zar imamo nagradu i kad životinje napojimo?’ On im odgovori: ‘Za svako živo stvorenje imate nagradu (kada ga napojite, nahranite i s njim lijepo postupite).’“ (Buharija).

U drugoj predaji stoji da se takav slučaj desio i s jednom prostitutkom, te da joj je Allah oprostio grijehe zbog toga što je napojila psa.

Primjeri su to iz kojih se vidi da Allah briše grijehe zbog pojenja životinje.

Hazreti Aiša prenosi da je Muhammed, s.a.v.s., rekao: ,,Ko napoji muslimana u predjelu u kojem ima vode – nagrada mu je kao da je oslobodio roba, a ako napoji muslimana u predjelu gdje nema vode – ima nagradu kao da je oživio mrtvu osobu.’’ (Ibni Madže)

Trnopoljske hair česme


Priča o Trnopoljskim hair česmama je zapravo počela 26.05. 1992 godine kada su vlasti bosanskih srba u mjestu Trnopolju otvorili logor za civilno nesrpsko stanovništvo. Većina trnopoljaca je i sama prošla kroz taj logor, da bi oni koji su preživjeli završili u nekoj od zapadnih zemalja ili na slobodnoj teritoriji. Znači skoro sve nesrpsko stanovništvo izuzev manjeg broja ukrajinaca je protjerano i napušta Trnopolje. U Trnopolje se poslije rata vraća manji dio predratnih stanovnika. Mnogi Trnopoljci i poslije rata ostaju rasuti od Kanade do Novog Zelanda . Mnoge ljude i dan danas riječ Trnopolje podsjeća na logor i stradanje. A Trnopolje nije samo logor, Trnopolje je mjesto gdje žive i gdje su kroz generacije živjeli dobri, vrijedni i časni ljudi.

Nastankom društvenih mreža (facebook, instagram i sl.) Trnopoljci se kroz te mreže uvezuju, skoro pa stidljivo

počinju druženja. Jedna takva grupa je nastala 14.04.2020 u vrijeme pandemije koronavirusa i za veoma kratko vrijeme je iskupila veliki broj trnopoljaca. Grupa nosi naziv "Trnopolje nekad i sad" i trenutno ima preko 800 članova, da bi kroz prisjećanja na neko prošlo vrijeme uskoro shvatili da zajedno mogu uraditi mnogo više od običnog druženja. Tako je u toku mjeseca ramazana pokrenuta akcija prikipljanja sredstava da se izgradi bunar u Africi ili dovede voda gdje je to napotrebnije. Mnogi se pitaju zašto voda a odgovor je zapravo toliko jednostavan. Dovesti nekome vodu je trajno dobro i sevapi teku sve dok se ta voda koristi.


Koordinator i inicijator te akcije je planirao jedan ili eventualno dva bunara ali je odaziv nadmašio sva očekivanja. Nakon potrage po internetu za organizacijom koja bi to najpovoljnije i najsigurnije uradila, pronašli smo da se u Bangladešu grade hair česme ( ručne pumpe za vodu) za potrebe najsiromašnijih stanovnika. Zaista velika zasluga pripada kontaktu koji nam je omogućio da sigurno bude završeno prvih pet hair česmi. Istovemeno je rezervisano novih pet za koje imaju iskupljena sredstva i uskoro bi trebala biti uplaćena. Treba napomenuti da su rezervisana dva bunara u Senegalu ( Afrika) i za to su prikupljena sva sredstva.


Fotografije

0